HotmeltService Nordson HotmeltService Robatech HotmeltService Dynatec HotmeltService Buehnen HotmeltService UES

Hotmelt Apparatuur Hot melt is een lijm dat snel kleeft na applicatie. Dit kan doordat dat hot melt snel afkoelt vanaf zijn applicatietemperatuur, meestal is dit circa 160. Hot melts zijn ook bekend als HMA, smeltlijm, warmelijm en als lijmpatronen en lijmsticks.

Samenstelling hotmelt

De basis van een hot melt is een polymeer, standaard blends zijn gebaseerd op EVA of Polyolefine. Er zijn ook andere soorten denkbaar, een heel andere productgroep, maar ook regulier verkrijgbaar, zijn de PUR hotmelt lijmen. PUR hot melt lijmen en de minder gangbare POR hot melt lijmen zijn reactieve lijmsystemen die na de initiële hechting die wordt gemaakt in de afkoel fase, nog een verdere vernetting aangaat met zichzelf en de gelijmde materialen.

Hoe wordt hotmelt verwerkt?

Hot melt wordt meestal aangebracht met een lijmpistool, dit kan een handlijmpistool zijn maar dikwijls zijn dit automatische lijmpistolen. Het meest gebruikt merk is Nordson, de nieuwe versie Problue is ruim uit voorraad leverbaar door hotmeltservice in zowel nieuwe als gebruikte staat. Naast merken als Nordson zijn er ook alternatieven zoals Robatech, Meler, UES, Bühnen en ITW dynatec.

Eigenschappen van hotmelt

Hot melt heeft diverse technische eigenschappen, zoals smeltpunt en viscositeit. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor de juiste verwerking op apparatuur. Contactloze spuitapparatuur is standaard ingestelde op een viscositeit van ca. 1.000 m.pas. De viscositeit is een getal om de mate van stroperigheid van een vloeistof aan te geven. Niet alleen de viscositeit, maar ook het smeltpunt is belangrijk. Deze temperatuur geeft aan wanneer de hotmelt vloeibaar wordt, en wordt dus gezien als de minimale applicatietemperatuur. De werkelijke geadviseerde applicatietemperatuur is vaak significant hoger en staat ook op het technisch datablad van de hotmelt lijm vermeld.

Lijmsticks en lijmpatronen

Naast granulaat hot melts zijn handlijmpistolen die werken met lijmsticks, lijmsticks kunnen danwel 11mm of 43mm zijn.

Contact: